Wilt u dakpannen (laten) leggen? Dan zit u bij Rotsvast construct goed!

Maak gebruik van ons netwerk van dakwerkers en vind een specialist die zorgt voor dakreparatie of dakrenovatie.

dakpannen leggen

Dakpannen leggen

Een dak beschermt een woning tegen weersinvloeden. De meest voorkomende dakbedekking bij hellende daken is het pannendak. Het vervangen en leggen van dakpannen is geen eenvoudige klus, maar voor een ervaren klusser is het goed te doen. Bent u opzoek naar een dakwerker die u kan helpen bij het vervangen en vernieuwen van uw dakconstructie- en bedekking? RV Construct is een netwerk van bedrijven op het gebied van dakwerken. Bij ons vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd de dakwerker met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Onze dakwerker helpt u graag bij het vernieuwen van uw dak!

Soorten dakpannen

De meest bekende dakpannen zijn keramische en betonnen dakpannen. Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken klei. Ze worden vooral gebruikt bij gebogen en hellende daken. Keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en met of zonder glazuurlaag. Keramische dakpannen hebben een lange levensduur, ze zijn bovendien duurzaam en kleurvast. Een betonnen dakpan wordt gemaakt van uitgehard cement. Deze is snel geplaatst en voordeliger dan de keramische versie. Betonnen dakpannen blijven echter minder lang mooi. Ook hebt u de keuze uit oud Hollandse dakpannen. Ze zijn smal en hebben een sterke golving wat ze een monumentaal karakter geeft. De mulden versie heeft een klassiek karakter dankzij de verticale belijning. Een voordelige optie is het gebruik van kunststof dakpanplaten. Speciaal voor de nok hebt u de keuze uit nokvorsten.


dakpannen vervangen

Dakreparatie of dakrenovatie?

Twijfelt u of een dakreparatie of een algehele dakrenovatie de juiste keuze voor u is? Als u een lekkage hebt naar aanleiding van schade aan uw dakbedekking, dan is het verstandig om alleen de dakbedekking te vervangen. Wilt u een andere dakbedekking dan voorheen of is de dakstructuur niet meer in goede staat, dan is een gehele dakrenovatie beter. Als uw oorspronkelijke dakpannen kwalitatief nog in orde zijn, dan kunt u deze hergebruiken bij een dakrenovatie. Het is echter mogelijk dat ze onzichtbare schade hebben opgelopen. Hoort u een helder geluid als u op de pan klopt? Dan is deze nog in orde en is hergebruiken geen enkel probleem. Dat bespaart u kosten.

dakbedekking vervangen

1: Voorbereiding

Bij een dakrenovatie of dakreparatie is een goede voorbereiding het halve werk. Controleer of er regels in uw gemeente gelden met betrekking tot materialen, bevestiging en ventilatie. Maak gebruik van een stabiele, verankerde ladder of steiger en draag stevige schoenen. Zorg tevens voor een goede valbescherming voordat u naar boven klimt. Het is wellicht een goed idee om een pannenlift te regelen. Dankzij een pannenlift hoeft u niet telkens het dak af om dakpannen te halen. Het is belangrijk dat het onderdak goed gelegd is, voordat u begint met het leggen van de pannen. U kunt de pannen het beste op een dubbele latstructuur van tengel- en panlatten plaatsen.

2: Plaatsing onderdak

Een onderdak bevordert de waterdichtheid van een dak. Daarnaast zorgt het ervoor dat regenwater naar de goot wordt afgevoerd. Een onderdak bevordert tevens de thermische isolatie en de stormvastheid van een dak. U begrijpt dat het dus erg belangrijk is om een onderdak te plaatsen, indien uw woning dit nog niet heeft. Het onderdak bestaat vaak uit platen of een folie. Verwijder eerst eventuele oude dakpannen voordat u begint met het aanbrengen. Plaats de folie horizontaal, in de richting van de nok, beginnend bij de goot. Zorg ervoor dat de banen elkaar genoeg overlappen, minstens 10 centimeter. Span de folie licht aan en niet het vast met een nietjeshamer.

3: Panplatten plaatsen

De tengellatten moeten minimaal 1,5 cm dik en 3 cm breed zijn. De doorsnede van de panlatten hangt af van de dakhelling, het type dakpan en de tussenafstand van de kepers. Controleer van tevoren de afmetingen van uw dak zodat u niet met kleine stukjes dakpan hoeft te werken. De tengellatten moeten verticaal op het dak op de kepers geplaatst worden. De horizontale panlatten houden de pannen op de juiste plaats. Zorg ervoor dat de pannen elkaar goed kunnen overlappen. De panlatten worden in de meeste gevallen op verticale tengels gespijkerd zodat er een luchtstroom heerst onder de pannen. De eerste panlat spijkert u boven de dakgoot op de hoge kant zodat de dakpan niet in de dakgoot kan vallen.

4: Het proces van dakpannen leggen

Hierna begint u met het leggen van de dakpannen. Werk altijd van beneden naar boven om overzicht te houden. Houd er rekening mee dat u ergens in de nok zult eindigen. Controleer dus waar u van het dak af kunt na het leggen en zet daar een ladder neer. Maak bij het leggen in ieder geval de onderste rij dakpannen vast aan de panlatten. Zet tijdens het leggen de nokpannen vast in de nok. Boor een gaatje in het midden en schroef de nokpannen met roestvrije schroeven vast. Het is verstandig om de dakpannen met een enkele of dubbele overlap te plaatsen.

panlatten dak

Handige tips

Maak de aanbouwrand, de plek waar het dak aan de muur grenst, waterdicht met behulp van bladlood. Hiervoor slijpt u eerst een voeg uit, vul deze vervolgens op met lood. Voeg hierna een loodprop toe en gebruik specie om de voeg dicht te smeren. Plooi tot slot het lood over de voeg. Houd bij het leggen van de dakbedekking rekening met slecht weer. Veranker daarom altijd een aantal dakpannen aan de onderliggende panlatten. Controleer voordat u dit doet de lokale regels over waar de verankeringen aan moeten voldoen. Neem contact op met een dakdekker indien u twijfelt over het leggen of vervangen van de dakbedekking. Door de offertes te vergelijken bespaart u enorm op de totale kosten. U wilt toch ook kwaliteit tegen een lage prijs?

Dakpannen vervangen

Wilt u uw dak vernieuwen en de dakpannen vervangen? Een kleine reparatie zoals het vervangen van één of meerdere dakpannen is goed te doen. Bij problemen aan de dakconstructie zoals scheve panlatten kun u het beste een dakwerker inhuren. Hetzelfde geldt voor schade of rot in de onderliggende dakconstructie door kapotte dakbedekking. Bij het vervangen van de dakbedekking moet u eerst de oude dakpan verwijderen. Til de omliggende pannen op met behulp van wiggen en verwijder de beschadigde dakpan. Controleer na het verwijderen altijd de conditie van de dakconstructie. Vervolgens kunt u de oude dakbedekking vervangen. Schuif de nieuwe pan over de panlat en haal de wiggen uit de omliggende dakpannen. Spijker eventueel de nieuwe pan vast.

Rotsvast, expert in dakonderhoud, dakrenovatie, dakreparatie en dakpannen leggen!

Wilt u dakpannen laten leggen? Onze dakwerken experts zijn u snel en vakkundig van dienst tegen aantrekkelijke prijzen!

Kosten

U bent natuurlijk benieuwd naar de prijzen van het vervangen en vernieuwen van de dakbedekking. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals de soort pan, de conditie van de dakconstructie en de bereikbaarheid. De prijs van het leggen van keramische dakpannen is ongeveer €32,- tot €65,- per m2. De prijs van het leggen van de betonnen versie ligt rond de €22,- tot €41,- per m2. Bij een dakreparatie of dakrenovatie is het mogelijk om kosten te besparen door zelf de oude of beschadigde dakbedekking te verwijderen. Voor een prijsindicatie van uw dakreparatie of dakrenovatie kunt u het beste offertes aanvragen.

dakrenovatie
dakwerker

Hulp nodig? Direct contact!

Bent u opzoek naar iemand die u kan helpen bij uw dakrenovatie of dakreparatie? RV Construct is een netwerk van experts op het gebied van dakwerken. U vraagt bij ons gratis meerdere offertes aan. Door de offertes met elkaar te vergelijken kunt u altijd de dakwerker met de laagste prijs en de beste voorwaarden kiezen. Het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Onze dakwerkers helpen u graag bij het vernieuwen en vervangen van uw dakpannen! Ook met vragen over het leggen van panlatten en het vernieuwen van uw dakconstructie en -bedekking bent u bij ons van harte welkom.